Eski Masaüstü Görünüm

Madem Biliyordu, Neden Yarattı?


Selamün Aleyküm,

Samimi ya da ard niyetli olarak son zamanlarda şöyle bir soru sorulmaya başlandı; madem Allah(cc), insanların çoğunun cehenneme gireceğini biliyordu, niçin onları yarattı?

Bu soruya verilecek çok mantıklı cevaplar var ama sanki yine de taşı gediğine koymak konusunda bir netliğe ulaşılamıyor. Biz Rahman'ın insanlar için cenneti yarattığını ve asıl olarak onlar için imanı dilediğini, küfre razı olmadığını biliyoruz. Bunun için kitaplar ve elçiler gönderdiğini, göklerde ve yerde görebilenler için sayısız ayetler takdir ettiğini ve buna rağmen hevasının peşinde koşan ve Rabb'ine asi olan insanların kötü akıbeti hakettiğini de biliyoruz ama yine de muhatabımızda tam bir mutmainlik oluştuğunu göremiyoruz.

Ben en çok Mehmet Abi'nin böyle bir soruda hangi ayetleri gündeme getirebileceğini ve nasıl misaller vereceğini merak ediyorum.

(22 Kasım 2024 - Bekir ZİYA)

Selamun aleykum,

Mehmet abi Kuran'da "sizi imtihan etmek için ölümü ve hayatı yarattık" diyor Rabbimiz. Ancak Allah Azze ve celle her türlü noksan sıfattan münezzeh olduğu halde bizi neden imtihana tabi tuttu? Yani Allah'ın bizi yaratıp imtihan etmesinin hikmeti nedir. Sizi Allah için seviyor Rabbimiz'in bizi sizinle tanıştırmasını gönülden arzuluyoruz. (5 Eylül 2018 - Adem KOLAK)

Ve aleykümselam,

Adem kardeşim

Rabbimizin bizleri imtihana tabi tutması, bizlerin ne yapıp-yapmayacağını Kendisinin görmesi-bilmesi için değildi. Evvel ve ahir ilmine sahip olan Rabbimiz hiç kuşkusuz ki yaratılan bütün insanların bu dünya hayatında ne yapıp-yapmayacaklarını zaten hakkıyle biliyordu. Dolayısıyle söz konusu imtihanın hayat ve ölüm gerçeği ile bizzat yaşanması bizlere ayna tutmak, ne yapıp-yapmadığımızı bizlere göstermek içindir.

Dünya hayatını bizzat yaşamadan söz konusu akibetlerle karşılaşsaydık, bu akibet Rabbimize göre ilmi bir gerçek olmasına rağmen bizlere göre gayb olacak ve şüphelerden kaynaklanan itirazlara neden olacaktı. Halbuki dünya hayatını tüm insanlara zahir olan bir gerçek olarak yaşanıp-görüldüğü için hesap günü hiçbir itirazda bulunulamıyor, insanlar yaptıklarını inkar edemiyor ve kendilerinin aleyhine yine kendileri şahitlik yapıyordu. (6 Eylül 2018 - Mehmed ALAGAŞ)

 

26 Kasım 2024
insandergisi.com




Yorum Yap


Yorumlar yeniden eskiye doğru sıralanmıştır.
Sıralamayı çevirmek için tıklayınız.

Bekir Ziya
10-12-2024 14:15
#5904
Selamün Aleyküm

Allah razı olsun Köksal kardeşim, güzel bir yorum yapmışsın. Ancak Ahiret yurdunda karara bağlanabilecek ''ihtilaflar'' arasında görülmesi gereken böyle bir meseleyi burada halletmeye çalışmamızın imkansızlığına dair güzel bir vurgu yapmışsın.


Köksal Şahin
05-12-2024 14:27
#5899
Hem Bilir, Hem Yaratır

Selamünaleyküm,

Mekânı cennet olsun, Mehmed abimizin kısa ve öz cevabı gayet açıklayıcı ancak yine de sorulan soru bağlamında birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum :

"Madem Allah, insanların çoğunun cehenneme gireceğini biliyordu, niçin onları yarattı?"

Var olabilmek için zamana ve mekâna ihtiyaç duyan varlıkların yaratılma gayeleri ile zamandan ve mekândan münezzeh olan Rabbimizin evvel-ahir ilmi arasında bir nedensellik ilişkisi yoktur çünkü Rabbimizin ilmi, yaratmasına mani değildir. Diğer bir deyişle; hem bilir, hem yaratır.

Rabbimiz, sadece insanların değil, meleklerin, cinlerin ve yarattığı diğer tüm varlıkların da ne yapacaklarını/akibetlerini elbette biliyor. Bu durumda benzer bir soruyu şu şekilde de sorabiliriz :

"Madem Allah, bütün varlıkların akibetlerini biliyordu, niçin onları yarattı?"

Dikkat ederseniz, aslında samimiyetle sorulan bu soru, birkaç adım sonra mecrasından çıkmaya ve "madem her şeyi biliyordu, niye yarattı?" hadsizliğine doğru evrilmeye başlıyor. Bu gibi yaklaşımların -haşâ- "bilinmeye/tanınmaya ihtiyaç duyan ve yarattıklarının ne yapacaklarını merak eden!" bir tanrı/ilah anlayışına zemin hazırlamak amacıyla ortaya konulduğu açıktır..

Bu ve benzer sorular, Zatına ve fiillerine tüm yönleriyle vakıf olmadığımız Rabbimiz tarafından cevaplanmadığı sürece, sınırlı aklımızla, kendi kendimize cevaplayıp felsefe yapabileceğimiz sorular değildir. Her türlü kusurdan ve noksanlıktan münezzeh -Sübhan- olan Rabbimizin fiillerini, kendi fiillerimize temel oluşturan eksik ve kusurlu bakış açılarımızla değerlendiremeyiz. O yüzden 'varlıkla' ilgili her konuda olduğu gibi, bu konuda da Kur'an-ı Kerim'e başvurmak ve orada bulduğumuzla yetinmek mecburiyetindeyiz.

Selametle..




Güvenlik Kodu (*)
İşlemin sonucunu aşağıya yazınız : 4 çarpı 2 = ?


(*) Zorunlu

LÜTFEN DİKKAT:
IP numaranız kaydedilmektedir. Yorumlarınız sebebiyle ilgili kişi ve kurumların yasal işlemler başlatabileceğini unutmayınız. Aşağıdaki sebeplerle yorumlarınız onaylanmayacaktır.
  • Küfür, hakaret, tehdit, rencide edici ifadeler
  • İnançlara saldırı
  • Büyük harflerle yazılmış cümleler