Selamunaleyküm. Kardeşimin adını Kuran'da geçtiği için İrem koydurmuştum. Bunun Allah katında sakıncası var mı? Ben bu ismin manasını araştırmış, "cennet bahçesi" olduğunu ve Kuran'da geçtiğini öğrenmiş, bu yüzden koydurmuştum. Ama şimdi farklı yorumlar duydum ve tedirginim. Cevaplayabilirseniz sevinirim.
Saygılarımla.
Rana YILMAZ
Kızımın adı İrem, anlamını bilmiyordum, ne yapmalıyım?
Güllü ARSLAN
Ve aleykümselam
Çocuklarımıza İrem adını vermekle ilgili olarak değişik görüşler söz konusudur. "Kur'an-ı Kerim'de Fecr suresi 7-8. ayetlerde ismi geçen "İrem", Hûd aleyhisselamın kavmi olan Âd kavminin yaşadığı ve güzellikte emsali olmayan şehrin adıdır. Bu şehir, bahçeleri ile ünlüdür. Fakat daha sonra bu kavmin azgınlığı sebebiyle helak edilmiştir. "Şark-İslâm edebiyatlarında İrem kelimesi daha ziyade (Bâğ-ı İrem) şekliyle mutluluk verici, mâmur ve gösterişli binaları, evleri vb. yerleri ifade eden anlamda kullanılmıştır. Bağları ve rengârenk ağaçlan ile İrem bahçeleri baharı temsil eder; ayrıca sevgilinin bulunduğu evi, gezindiği bahçeyi vb. mahalleri tanımlamada kullanılır." (Ömer Faruk Harman, "İrem", Diyanet İslam Ansiklopedisi, c: 22, s: 443)
Verilen bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere "bu ismin konulmasında herhangi bir sakınca yoktur." denildiği gibi "İrem, Ad kavmi zamanında Şeddad tarafından cennete benzetilme amacıyla yapılan bahçe olup, Şam'da veya Yemen'de bulunduğu söylenir. Allah'a isyan edilerek cennete benzetmek iddiasıyla yapılan ve sonuç olarak Allahın gazabına uğramış olan bir yerin ismini koymak hiç doğru değil" de denilmektedir.
Bu konuda bizim yaklaşımımızı öğrenmek istiyorsanız, bizler bir kelimenin Şark-islam edebiyatında değil öncelikle Kur'an'da hangi manada kullanıldığını öncelemek isteriz. Meseleye bu öncelikle yaklaştığımız zaman İrem kelimesinin akibet olarak Allah'ın gazabına uğramış bir yerin ismi olduğunu görüyor ve çocuklarımıza bu gibi adlar vermekten kaçınmamız gerektiğine inanıyoruz. Çünkü çocuklarımıza bir ad, bir isim verdikten sonra "Allah ismiyle müsemma etsin" duasını kalbi bir mutmainlikle yapabilmemiz, çocuklarımıza tereddüt ve ihtilaflardan uzak güzel bir isim vermemizle mümkündür.
Şimdiye kadar birçok kardeşimiz İslam adına mahsurlu gördükleri isimleri gönül rahatlığı duyacakları bir başka isimle değiştirmişlerdir. Bu konuda her kardeşimizi kendi anlayışıyla başbaşa bırakmamıza rağmen otuz-kırk yaşından sonra bu değişikliği yapan kardeşlerimizin de olduğunu biliyoruz.
Dua ile..
1 Ağustos 2014
Mehmed ALAGAŞ